Adviezen

Zelf een officiële biometrische pasfoto maken

Voor een identiteitsbewijs of paspoort heeft u een biometrische pasfoto nodig. Een dergelijke pasfoto dient aan enkele vereisten te voldoen om door de officiële instanties erkend te worden als een officiële biometrische pasfoto. Deze pasfoto kunt u echter zonder veel moeite zelf maken.

Een biometrische pasfoto moet aan een aantal criteria te voldoen om als officieel document aanvaard te worden.

Zelf pasfoto's maken

Belangrijkste vereisten

De belangrijkste vereisten in een notendop: Een scherp beeld, een optimaal contrast en een gelijkmatig uitgelicht beeld, een natuurlijk verlichte achtergrond en tot slot een egale achtergrond zonder objecten in beeld. Het hoofd mag niet gekanteld zijn en moet direct in de camera kijken. Hoofddeksels zijn verboden, tenzij voor godsdienstige redenen. De exacte grootte is 3,5 x 4,5 centimeter en het beeld mag niet van een rand voorzien zijn.

Voorbereidingen voor de perfecte pasfoto

Om zelf een pasfoto te nemen, heeft u allereerst een digitaal fototoestel nodig. Dit toestel moet in staat zijn om foto’s te nemen met de volgende vereisten: 413×513 pixels, 35x45mm groot bij 300 DPI. Met een digitale camera of de hedendaagse smartphone en/of tablet die beschikken over een hoogkwalitatieve camera kan men op eenvoudige wijze zelf biometrische pasfoto’s maken. De grootte van het beeld kan achteraf worden aangepast, echter de resolutie dient u vooraf in te stellen om een hoogstaand kwalitatief beeld te kunnen vastleggen.

Bij een professionele fotoshoot wordt het te fotograferen gezicht op voorhand met professionele verlichting of felle lampen verlicht, zonder dat er een schaduw in het gezicht of achtergrond optreed. Dit kunt u nabootsen door een tweede lamp te gebruiken, of door de persoon minstens een halve meter van de muur te plaatsen.

Het is erg belangrijk om een neutrale en egale achtergrond te gebruiken. De achtergrond is belangrijk voor de erkenning van de foto. Idealiter wordt het beeld op een egaal, lichtgekleurde muur, zonder schaduweffect gemaakt. Indien mogelijk, neemt u een beeld tegen een wand dat verlicht wordt door één of meerdere grote ramen.

Kies een achtergrond dat een goed contrast is, met het haar en de huidskleur van de persoon, bijvoorbeeld een donkere achtergrond bij een lichte haarkleur en omgekeerd. Wat hierbij kan helpen is een groot vel papier of een gestreken doek in de geschikte kleur. Let bij het fotograferen erop dat er geen objecten of schilderijen op de achtergrond aanwezig zijn.

Positie van het gezicht

Voor de foto dient men ervoor te zorgen dat het hoofd van de persoon in het midden wordt afgebeeld. Zorg ervoor dat u bij het nemen van het beeld, voldoende ruimte voorziet om nadien nog de flexibiliteit te hebben om de grootte aan te passen naar de officiële vereisten.

Het beeld moet genomen worden met het gezicht dat recht naar voor kijkt en niet bedekt wordt door storende elementen zoals bijvoorbeeld haar of een hoofddeksel. De ogen dienen zich in de uiteindelijke pasfoto op dezelfde hoogte te bevinden. Het hoofd mag niet gekanteld zijn en moet direct in de camera kijken. Bovendien moet het gezicht 75% van het beeldoppervlakte innemen, verder dient het gezicht scherp in beeld gebracht worden. Let hierbij op dat er geen haar of bril uw gezicht bedekt en dat uw heel gezicht vanaf de kin tot de kruin goed zichtbaar is. Hoofddeksels zijn verboden, tenzij voor godsdienstige redenen.

Om het beeld te laten voldoen aan de vereisten, raden wij aan om de voorbeeldfoto alsook de fotosjablonen uit de Fotomatrix van de Rijksoverheid te gebruiken. Beide zijn bij het nemen van het beeld alsook de bewerking een nuttige hulpmiddel.

Foto bewerken

Om ervoor te zorgen dat de pasfoto de voorgeschreven grootte bedraagt, dient u de foto te bewerken en in een specifiek formaat op te slagen. Met beeldbewerkingssoftware zoals GIMP, Adobe Photoshop of Lightroom kunt u de beelden thuis eenvoudig bewerken. Deze tools kunnen ook gebruikt worden om aanpassingen in het kleurenpalet uit te voeren. Specifieke gezichtskenmerken, bijvoorbeeld littekens of sproeten, mogen uiteraard niet aangepast worden.

De Adobe Lightroom software is speciaal ontwikkeld om digitale foto's te bewerken en bevat veel opties om de helderheid, contrast en kleurenpalet van uw foto te optimaliseren. Het programma is eenvoudiger te gebruiken dan Adobe Photoshop, en bevat minder functionaliteiten voor het bewerken van digitale foto's. Beide programma's kunnen eventuele fouten in het beeld of ongewenste schaduweffecten corrigeren.

Online controle

Om zeker te weten dat de pasfoto qua positie van het hoofd voldoet een de biometrische vereisten, kunt u onze online pasfotoautomaat gebruiken. Hier heeft u de optie om de grootte en perspectief van het gezicht na te kijken. Indien deze niet klopt, heeft u de optie deze aan te passen. Vervolgens kunt u deze downloaden en thuis afdrukken.Zo is het voor iedereen mogelijk zelf een pasfoto te maken, die voldoet aan de vereisten en zal worden aanvaard door de relevante instantie.