Adviezen

Biometrische pasfoto's zelf afdrukken

Iedereen die beschikt over een printer, die op fotopapier kan afdrukken, kan zijn eigen biometrisch pasfoto maken. Indien u niet beschikt over een degelijke printer, kan u uw beeld online afdrukken. Met deze werkwijze bespaart u zowel tijd alsook de kosten van een profesionele fotograaf.

Biometrische pasfoto's zelf afdrukken

Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een goede smartphone of digitale camera en een computer met toegang tot het internet. Zelfs op de Mac kunt u zelf pasfoto’s maken. Waar dient u op te letten bij het maken van het beeld?

Met uw camera dient u enkel eenmalig een pasfoto op te stellen. Hiervoor zijn er talrijke regels waarmee u dient rekening te houden. Deze regels zijn reeds enkele jaren geldig voor biometrische pasfoto’s. Zo dient de achtergrond egaal te zijn in lichtgrijs of grijs, de blik moet recht in de camera kijken en u mag niet meer glimlachen maar dient een neutrale blik aan te houden.

De blik dient neutraal te zijn en het haar moet uit het gezicht gekamt zijn. Bij brillendragers mag het montuur de ogen in geen geval bedekken. Het doel van deze nieuwe vereisten is het vergemakkelijken van de automatische gezichtsherkenning door een specifiek software van de overheid

De foto klaar maken om af te drukken

Er is niet enkel een regelgeving voor wat betreft het maken van de foto, maar ook bij de uitlijning en de grootte van de pasfoto. Het beeld kan dus niet zomaar gedrukt worden en met de schaar uitgeknipt worden. Het hoofd, de ogen, de neus en de mond dienen te voldoen aan de strikte opgestelde maten en uitlijning. Op eigen houtje is dat erg moeilijk om uit te voeren.

Wij hebben een gemakkelijk hulpmiddel ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van een voorbeeldfoto dat voldoet aan de wettelijke vereisten. Deze foto kan u over uw zelfgenomen beeld schuiven om zodanig de nodige aanpassingen onmiddelijk uit te voeren. Het is net kinderspel! De pasfoto kunt u downloaden en zelf afdrukken.