Adviezen

Vereisten voor een biometrische pasfoto

Een biometrische pasfoto dat gebruikt wordt voor officiele documenten zoals een reispas of een identiteisbewijs, moet voldoen aan een aantal criteria die vastgelegd zijn door de overheid en betrekking hebben op de vorm en uitlijning van de foto.

Ten eerste, dient de foto een hoogte van 4,5cm te bedragen en een breedt van 3,5cm. Contrast en scherpte dienen hoog genoeg te zijn en tot slot dient de verlichting gelijkmatig te zijn. Schaduw in de achtergrond of op het gezicht is niet toegestaan. Bij een biometrisch pasfoto dient de persoon voor een neutrale achtergrond gefotografeerd te worden.

Bij het zelf maken van een biometrische pasfoto dient ook rekening gehouden te worden met de kleur van het haar van de persoon in beeld. Lichte haarkleuren hebben namelijk weinig contrast op een lichte achtergrond en hierbij dient een foto te worden genomen op een middel-grijze achtergrond. Het aangezicht dient gecentreerd op de foto te staan, het volledige hoofd dient ongeveer 70 tot 80% van het volledige beeld in te nemen. Daarbij geldt, minimale grootte van 27 milimeter en maxime grootte van 44 milimeter. Idealiter heeft het hoofd een afmeting van 32 to 36 milimeter. Voor het drukken van deze foto dient u hoogkwalitatief fotopapier te gebruiken en een drukkwaliteit van minstens 300 tot 600 DPI te voorzien. Tot slot zijn foto’s in kleur en zwart-wit beide toegelaten.

Vereisten voor een biometrische pasfoto

Checklist met richtlijnen voor biometrische pasfoto’s

  • Biometrisch pasfoto heeft een afmeting van 3,5 x 4,5 cm
  • Het gezicht dient ca. 70-80% van het beeld in te nemen.
  • De foto dient scherp te zijn, gelijkmatig uitgelicht en met voldoende contrast.
  • De foto moet van goede kwaliteiet zijn en de natuurlijke huidskleur weergeven.
  • De achtergrond is egaal, licht en er bevinden zich geen objecten op de achtergrond
  • Het hoofd dient midden in het beeld te staan en niet gekanteld te zijn.
  • De ogen moeten open zijn en recht in de camera kijken
  • Het is verplicht om een neutrale gezichtsuitdrukking aan te nemen en de mond te sluiten.
  • Hoofdeksels zijn enkel toegestaan bij godsdienstige redenen.
  • Voor kinderen en baby’s gelden speciale regels.

Maak gebruik van onze pasfotogenerator om een officiële pasfoto te maken.

Positie van het hoofd, de blik en de bijzonderheden voor brillendragers

Erg belangrijk is dat de persoon met open ogen recht in de camera kijkt. Een vriendelijke glimlach is niet toegestaan bij biometrische pasfoto’s. De gezichtsuitdrukking dient neutraal te zijn en de mond moet gesloten zijn. De ogen moeten helder en duidelijk te herkennen zijn en mogen niet bedekt worden door haar of donkere brillenglazen. Algemeen bij brillendragers moet er worden opgelet dat er geen spiegeleffect onstaat door de brilglazen en dat de ogen niet geheeld of gedeeltelijk bedekt worden door de bril. Hoofddeksels zijn verboden, met uitzondering voor godsdienstige redenen.

Bijzonderheden voor pasfotos van kinderen en zuigelingen

De regels voor kinderen tot negen jaar zijn iets minder streng, dit is zeker het geval voor baby’s en kleine kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. Bij kinderen tot negen jaar gelden dezelfde regels als voor volwassenen mits twee uitzonderingen. De lengte van het hoofd mag 50 tot 80% van de foto bedragen, wat een hoogte van 22 tot 36 milimeter van kin tot kruin betekent. Het kan m.a.w iets kleiner uitvallen dan normale biometrische pasfoto’s. Het vlak, waar de ogen dienen te komen, valt hierdoor ietswat groter uit en geeft hierdoor meer speelruimte voor het aanpassen van de grootte van het beeld.

Bij baby’s en kleine kinderen zijn de vereisten doorgaans veel minder streng en is het niet nodig om een biometrische foto te voorzien. Er moet alleen gelet worden op het feit dat de foto in vooraanzicht is genomen, scherp, voldoende contrastrijk en gelijkmatig verlicht is zonder schaduw effect. Het beeld dient gemaakt te zijn in hoge kwaliteit met een egale achtergrond zonder objecten of andere personen die in beeld komen. De baby moet het hoofd rechtophouden en rechtop in de camera kijken.